Sărbători Pascale 2022: petrece un Paște de neuitat în Banatul Montan!

statiuni balneare baile herculane

Sărbătorile Pascale petrecute cu familia sunt un dar minunat, oriunde v-ați afla. Însă atunci când vreți să vă bucurați de sărbători în timp ce descoperiți România și frumusețile ei, Băile Herculane este destinația perfectă pentru un Paște de neuitat. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din țară și se află într-o zonă cu totul deosebită. Este inclusă în Parcul Național Domogled-Valea Cernei și face parte din Banatul Montan, o zonă superbă în care se păstrează datini din străbuni.

Descoperă în acest articol obiceiurile de Paște din Banatul Montan și propunerea Bacolux Afrodita Resort & SPA pentru Sărbători Pascale de poveste!

Datini de Sărbători Pascale în Banatul Montan

Zona de Sud-vest a țării, Banatul, este una dintre regiunile în care datinile populare s-au păstrat de-a lungul celor mai vechi timpuri. Aici, marile sărbători creștine au un farmec aparte. Aceste datini populare sunt transmise din generație în generație, așa cum am văzut și în cazul tradițiilor de Crăciun în Banat. Astfel, de Paște, deși în Banatul Montan nu sunt mai multe obiceiuri ca în alte regiuni ale țării, anumite ritualuri strămoșești se practică și acum.

În zona Banatului, de Paște, la primul dejun al primei zilei se practică tămâierea bucatelor. De la masa de Paște din Banat nu lipsesc ouăle roșii, drobul de miel și cozonacul, iar uneori include și ciolanul de porc fiert. Ouăle se înroșesc în Joia Mare, iar Sâmbăta se sacrifică și se prepară mielul.

Tămâia reprezintă jertfa naturii adusă lui Dumnezeu. Aprinderea tămâii se face întotdeauna în rugăciune, pentru ca rugăciunea curată să se îndrepte spre El ca mireasma tămâii în văzduh.

Acest ritual semnifică slăvirea Domnului și credința că totul trebuie să se aducă înaintea Celui care ne-a dăruit mai întâi. Fiecare mesean gustă o linguriță de vin și pâine sfințite (paști) și se îmbracă în haine noi, de sărbătoare. Hainele noi semnifică purificarea și renașterea naturii, așa cum se întâmplă primăvara.

În a doua și a treia zi de Paște, în unele sate bănățene, oamenii de toate vârstele îmbracă portul popular și ies să joace hora în centrul satului, în fața bisericii. Portul popular continuă să fie foarte prețuit în zona Banatului Montan, o regiune în care spiritualitatea și identitatea poporului nostru nu se lasă uitării.

După doi ani de distanțare socială, în sfârșit e vremea vindecării și a îmbrățișărilor călduroase! În zilele de Sărbători Pascale, oamenii se îmbrățișează și se sărută, semn al iertării supărărilor, dar și semn al dragostei și bucuriei pe care Învierea lui Hristos o aduce tuturor creștinilor.

Paștele la Afrodita Resort & Spa

Ca de fiecare dată, mult apreciata cazare din Băile Herculane Bacolux Afrodita Resort & Spa organizează Sărbători Pascale minunate pentru întreaga familie. Între 22 și 25 aprilie 2022, cu oferta de Paște, mesele sunt îmbelșugate în regim de pensiune completă, distracția copiilor și a părinților este garantată, iar Învierea-i sfântă. Cea mai apropiată (1 km) biserică ortodoxă este Biserica „Schimbarea la Față”, unde oaspeții noștri pot participa la slujba de Înviere. De asemenea, în Băile Herculane avem și o mică mânăstire ortodoxă, aflată la 2 km de hotel. Mânăstirea de maici „Naşterea Maicii Domnului” Băile Herculane este una aparte: se află la Vila Doboşanu, iar Sfintele slujbe se ţin cu regularitate aici pentru credincioși.

Concert în Atrium Bar, mese tradiționale festive, activități pentru cei mici, Aqua Splash și salină, acces la sala de fitness, piscine și saune și vacanța de Paște la hotelul Afroditei este veselă, energizantă și, ca întotdeauna, vindecătoare. Pentru acces suplimentar în Herculum Spa, la băile termale, rezervările se fac la recepția spa.

Vă așteptăm cu zile speciale de Sărbători Pascale 2022 în Herculane, la Afrodita Resort & Spa, de unde vă spunem ”Hristos a înviat!”.

Copyright © 2022 Bacolux Hotels.