Tradiții de Crăciun în Banat

craciun la afrodita in herculane

A mai rămas puțin până la încheierea anului, iar România se pregătește de sărbătoare. Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, se apropie. Să ne bucurăm! Să ne amintim de tradițiile noastre! Dintre acestea, printre cele mai frumoase sunt tradițiile de Crăciun în Banat. Această regiune a participat în 2021 la un concurs televizat pentru titlul ”Destinația anului”, iar Banatul montan a obținut locul întâi.

Turiștii care vin în această zonă a țării sunt uimiți de peisajele superbe, liniștea și aerul curat, legende, istorie și ospitalitatea localnicilor. De sărbători, Banatul Montan uluiește cu datinile milenare pe care încă le păstrează cu sfințenie. Iarna aceasta, merită să îți petreci vacanța în această regiune. Iată ce vei descoperi:

Colindul dubașilor, specific tradițiilor de Crăciun în Banat

Acest obicei unic este una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun în Banat. În sate, din Ajun și până în dimineața de Crăciun, colindătorii (dubașii) bat alert tobele pornind de la biserica sau mănăstirea din localitate și apoi străbat ulițele pentru a colinda fiecare casă. 

Dubașii se îmbracă în port popular de iarnă specific Banatului: cămăși și ițari albi, veste albe împletite din lână de oaie sau cojoace deschise la culoare și căciuli negre ornate cu tricolorul, pene de fazan și flori. Aceste costume sunt moștenite din tată în fiu și simbolizează continuitatea acestui popor și a acestor tradiții de Crăciun în Banat de-a lungul secolelor. Tobele (numite dube) în care bat cu forță, adesea până se sparg, se cumpără din sat, de la meșteri care au moștenit și ei din tată în fiu arta făuririi dubelor. În trecut, tinerii care doreau să intre în formația de dubași trebuiau să sacrifice un mânz, vițel sau o capră pentru a face din pielea sa o dubă. Acesta este singurul obicei al dubașilor care s-a pierdut în timp.

Dubașii, adesea tineri necăsătoriți, sunt incluși în formație cu condiția de a avea ureche muzicală și o voce bună. Se duc la colindat în special la casele unde sunt fete nemăritate, iar acestea se îmbracă și ele în port popular și îi urmează prin sat la colindat. În fiecare casă colindată de dubași se va auzi câte un alt colind, iar ei vor fi răsplătiți cu merinde, țuică și bani.

”Capra” nu lipsește din acest obicei al colindului dubașilor, dansează pe ritmul tobelor și este ornată cu ramuri verzi și o pătură țesută la război. Conform tradițiilor de Crăciun, în Banat, sunt și trupe de copii colindători, care cântă “Steaua sus răsare”, iar de Anul Nou merg cu Plugușorul. Există și grupuri de copii care știu dansuri populare, care au câștigat premii la concursuri naționale și care joacă dansul călușarilor, făcând un impresionant spectacol de sărbători pentru gazdele care îi primesc.

În iernile fără zăpadă, colindătorii bănățeni creează cu succes atmosfera Crăciunului grație acestor tradiții strămoșești. Sărbătorile de iarnă ar fi insipide fără colindători, porturile populare și obiceiurile românești atât de speciale. Frumusețea oamenilor care duc aceste datini mai departe este profundă și rară – încă un motiv pentru care Banatul Montan este o destinație care nu trebuie uitată.

Crăciunul în Băile Herculane

Vino în Banatul Montan să îți petreci Crăciunul în Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din România! Locația Bacolux Afrodita Resort & SPA a pregătit o ofertă pentru un sejur de trei nopți, cu colindători, împodobirea bradului, vizita lui Moș Crăciun, pomana porcului și alte mese festive, plus o plimbare cu caleașca prin Băile Herculane și ateliere de creație pentru copii. 

Oferta Crăciun 2021 este pentru perioada 24-27 decembrie, iar cazarea se face în camera lifestyle. Bacolux Afrodita Resort & SPA este o cazare de 4 stele în Băile Herculane confortabilă, aproape de obiectivele turistice din stațiune, cu acces gratuit în zona de piscine și saune pentru toți oaspeții hotelului. În plus, acum și cei mici au zona lor specială – Aqua Splash – cu piscină, tobogan, loc de joacă.

Fă o rezervare pentru o vacanță superbă și fii aproape de tradițiile de Crăciun în Banat! Moșu’ vă așteaptă pe toți în Banatul Montan, la Bacolux Afrodita Resort & SPA, Băile Herculane!

Copyright © 2022 Bacolux Hotels.