Mărțișor, sărbătoarea primăverii în stațiunea balneară Băile Herculane

martisor la baile herculane

Așteptăm primăvara cu bucurie în stațiunea balneară Băile Herculane, una dintre cele mai benefice destinații din țară. În luna mărțișorului, vino să asiști la spectacolul renașterii naturii din cadrul Parcului Național Domogled-Valea Cernei și să te relaxezi câteva zile în Herculane! Parcul Național Domogled-Valea Cernei, oaza în care se află Băile Herculane, are cel mai curat aer din țară, apele curgătoare de aici sunt vindecătoare, iar diversitatea tipurilor de habitate naturale fac ca această arie protejată să fie de o importanță și frumusețe desăvârșite.

Istoria stațiunii balneare este plină de legende, precum este și povestea mărțișorului de 1 martie. 
 

Mărțișor – Poveste și simbol

Mărțișorul, acea mică podoabă legată cu șnurul cu ciucuri împletit dintr-un fir alb și unul roșu, sărbătorește sosirea primăverii în fiecare an pe 1 martie. Mărțișorul nu e întâlnit doar în România, ci și în rândul popoarelor sale din Balcani (aromâni, meglenoromâni), precum și în Republica Moldova și în Bulgaria. Bulgarii numesc mărțișorul ”martenița”. Este o sărbătoare păgână, cel mai probabil moștenită din cultura daco-tracică. Legendele spun că mărțișorul din vremea dacilor era format din pietricele albe și roșii înșirate pe o ață. Albul simboliza masculinul, înțelepciunea, iar roșul simboliza femininul, viața. Există mai multe legende și semnificații ale mărțișorului, în funcție de zona în care ne aflăm. 

În Banat, în vremuri străvechi, mărțișorul purta noroc și era un bănuț din metal prețios (aur sau argint) de care era legat șnurul cu ciucuri, un șnur împletit dintr-un fir alb și unul negru. Albul semnifica lumina primăverii, iar negrul întunericul iernii. Nu mulți își permiteau mărțișorul cu bănuț, ci doar șnurul. Atunci legau cu șnurul un buchețel de ghiocei și îl dăruiau de 1 martie.

Fetele din Banat aveau un ritual de 1 martie: se spălau cu zăpadă pentru a avea noroc în dragoste. Pentru a le feri de deochi, șnurul negru a fost înlocuit cu șnurul roșu. Ulterior, au apărut mărțișoare talisman, cu simboluri aducătoare de noroc, conform credinței populare: trifoi cu patru foi, potcoava, coșarul. Se purta, ca și acum, la încheietura mâinii, prins în piept sau ca medalion.

Tradiția mărțișorului de 1 martie este una nemuritoare și datorită meșteșugarilor acestor podoabe, unii dintre ei fiind meșteri populari foarte talentați. La începutul lui martie te așteptăm în Băile Herculane să descoperi legendele și mărțișoarele din zona Banatului Montan! Cazarea în Herculane se face la Bacolux Afrodita Resort & SPA, unde avem o ofertă specială.
 

“Just for her”

Precum firul alb și firul roșu, relaxarea se împletește cu distracția în luna martie la hotelul Afroditei. Doamnele și domnișoarele sunt invitatele de onoare în Băile Herculane, la Bacolux Afrodita Resort & SPA, în weekendul dintre 1 și 8 martie, cu oferta specială Just for her. Astfel, între 4 și 6 martie, programul oaspeților noștri este planificat pentru cele mai plăcute activități.

Cazare de 4 stele în Băile Herculane, demipensiune cu bufet de calitate, o sâmbătă seară festivă cu muzică live, aqua gym pentru înfrumusețarea corpului în piscina interioară, accesul liber la saune, sala de fitness și eventualele plimbări prin împrejurimi garantează un început de primăvară benefic pentru trup și suflet. Îți urăm ”La mulți ani!” și te așteptăm cu voie bună.

Copyright © 2024 Bacolux Hotels.