Interviu cu Sorin Petcu, Chef restaurante Bacolux Afrodita Resort & Spa, Băile Herculane 

restaurant herculane

“Să fii Chef înseamnă să-ți dedici toată energia pentru proiectul și echipa în care te afli” 


Azi îți facem invitația să descoperi lumea gastronomică de la Bacolux Afrodita Resort & Spa, precum și pe cel care creează, cu pricepere și măiestrie, experiența gusturilor din bucătăria noastră. În cele două restaurante din
Băile Herculane – Premier și Labirinth – vei găsi combinații surprinzătoare, prin care preparate clasice ale bucătăriei românești întâlnesc rețete gătite la rang internațional, sub bagheta maestrului bucătar, Chef Sorin Petcu. Restaurantul Premier te întâmpină dimineața cu un bufet suedez delicios și variat, adaptat gusturilor tuturor, inclusiv cu opțiuni pentru meniuri de copii sau diete vegetariene. Labirinth, restaurantul din Băile Herculane cu un design și atmosferă originale, te va delecta cu preparate savuroase din cele mai iubite bucătării ale lumii, în meniu.

L-am întrebat pe Chef Petcu cum a creat meniurile, ce îl inspiră când gătește și, nu în ultimul rând, care este preparatul său preferat. 

Ce înseamnă să fii Chef? Care sunt secretele unui bun bucătar?

Buna întrebare, complicat răspuns. Poate la prima vedere pare simplu și ușor, dar nu este. Să fii Chef înseamnă să-ți dedici toată energia, toate cunoștințele profesionale, să dăruiești parte din tine pentru proiectul și echipa în care te afli. Secrete? Dăruire, energie, responsabilitate, bucuria de a aduce zâmbet și satisfacție oaspeților care îți trec pragul, respectul față de colegii din echipa ta.

Când și cum ați descoperit lumea gastronomică? Spuneți-ne câte ceva despre experiența și formarea Dvs. ca bucătar. 

Din copilărie și adolescență am avut șansă să descopăr gastronomia, să fiu fascinat de gust, de miros, de culorile din farfurie. Bunica mea gătea fantastic iar mătușa mea gătea dumnezeiește! De acolo cred că a pornit totul… Am fost și pasionat, dar și norocos, viața aducându-mi în cale oameni calzi și deschiși, profesioniști de la care am putut învăța și care m-au ajutat să mă dezvolt profesional și personal. Am avut șansa să conduc bucătării bune, am avut echipe minunate și competitive, fie că a fost în hoteluri de lanț internațional, fie în cel mai frumos și căutat resort din țară.

Care bucătărie a avut cea mai mare influență asupra dumneavoastră?

Dacă ne referim la partea culinară, tot bucătăria românească rămâne aproape de sufletul meu… Nu am avut norocul și șansa altor popoare să avem diversitate, cultură gastronomică, inovație. Dar, în simplitatea noastră, am reușit, cu resurse puține și cu influențele popoarelor care au trecut pe aici, să avem gust, miros, tradiții, să transmitem de la generație la generație o baza gastronomică bună, complexă și foarte gustoasă. Totuși, profesional, având ocazia să călătoresc și să descoper și alte culturi, pot să afirm cu tărie că Franța și Italia rămân de departe puncte de referință în cultura și dezvoltarea oricărui Chef.

Care este preparatul Dvs. favorit și de ce? 

Aici e mai greu. Să alegi dintre o baghetă franțuzească cu puțin unt sărat și Camembert cremos de la Isigny sur Mer și o porție de sarmale învelite în șorici și o mămăligă vârtoasă?  Lista poate continua… sunt un gurmand declarat!

Ce anume v-a convins să deveniți Chef la cele două restaurante din Băile Herculane ale Bacolux Afrodita Resort & Spa?

M-au convins anvergura proiectului, posibilitatea de a lucra într-o echipa care dorește să facă performanță și, nu în ultimul rand, un job într-o companie puternică, sănătoasă, care dezvoltă de peste 27 de ani proiecte noi. 

Care este filosofia / principiile care stau la baza creării preparator și meniurilor? Ce vă inspiră

Mă inspiră locul, oamenii, tradițiile, nevoile oaspeților. Întotdeauna m-au inspirat restaurantul și locul în care mă aflu.

Ce credeți că apreciază cel mai mult clienții care vin Herculane în restaurantele Bacolux Afrodita Resort & Spa?

Cred că ceea ce apreciază cel mai mult clienții celor două restaurante din Băile Herculane este gustul preparatelor. La care se adaugă profesionalismul personalului, promptitudinea serviciilor, diversitatea și, nu în ultimul rând locul și peisajul spectaculos care ne înconjoară. 

chef petcu afrodita

Cum a evoluat oferta gastronomică din cele două restaurante din Băile Herculane? Dar clienții?

Oferta s-a diversificat, poate chiar prea mult. Oaspeții noștri sunt mereu dornici de a descoperi ceva nou când vin la Afrodita, iar noi trebuie să răspundem cu promptitudine așteptărilor lor.

Cum ați ales ingredientele și furnizorii pentru preparatele celor două restaurante din Băile Herculane? Ce criterii trebuie să îndeplinească aceștia?

Ingredientele folosite în prepararea rețetelor, precum și furnizorii, se aleg în baza unei analize destul de complexe. Luăm în considerare o mulțime de factori, dintre care – și fără a ne limita la aceștia – aș menționa calitatea, modalitatea și termenele de livrare și prețul. De asemenea, asigurarea unei continuități este foarte importantă. 

Care ar fi prima recomandare pe care ați face-o din meniu?

Prima recomandare din meniul restaurantelor Afrodita Resort & Spa ar fi Ciolan Bavarez. 

Te așteptăm în cele două restaurante din Băile Herculane și îți recomandăm ca, în această vacanța de vară, să încerci una dintre specialitățile șefului bucătar, recomandate chiar de acesta!

.

Copyright © 2022 Bacolux Hotels.