Ce este electroterapia și care sunt beneficiile sale?

electroterapie herculane

La Herculum Spa, centrul balnear și de spa de la Bacolux Afrodita Resort & Spa, folosim electroterapia, atât pentru efectele sale analgezice și reparatoare, cât și ca adjuvant pentru terapii de spa. Am discutat cu terapeuții de la Herculum Spa despre procedura, avantajele și indicațiile de tratament pentru electroterapiile de la centrul nostru balnear. Sunt multe întrebări primite de-a lungul timpului, ale căror răspunsuri sunt interesante pentru cei care caută terapii balneo în stațiunea Băile Herculane, și care vor să completeze cura de ape termale cu terapii complementare de sănătate.

Dar ce este electroterapia? 


Electroterapia este utilizarea energiei electrice ca tratament medical și pentru a accelera vindecarea rănilor, prin utilizarea dispozitivelor electrice. Deși numele său poate părea puțin neliniștitor, electroterapia este, de fapt, o metodă de tratament blândă și inofensivă, utilizată de fizioterapeuți pentru a ajuta la repararea țesuturilor moi ale corpului și pentru a atenua durerea. Esența electroterapiei este direcționarea curenților mici de electricitate prin pielea unui pacient și, prin aceasta, fie încurajează mușchii să se vindece, fie blochează semnalele electrice neuronale care spun creierului să experimenteze durere.

Iată răspunsurile specialiștilor noștri, despre ce este electroterapia, care sunt avantajele sale și afecțiunile pe care le adresează.

Care sunt procedurile de electroterapie pe care le aplicați în centrul balnear Herculum Spa de la Bacolux Afrodita Resort & Spa?


Procedurile medicale de electroterapie aplicate la Herculum Spa sunt de mai multe feluri. Ele includ curenți diadinamici sau interferențiali (cu 8-15 min/procedura.), ultrasunete sau unde scurte sau microunde, terapii cu aerosoli / Solux sau ultraviolete, magnetodiaflux sau laser termoterapie, precum și procedura denumită Termocuverta. 

O listă completă a electro terapiilor și a prețurilor pentru ședințe se găsește aici

Ce fel de afecțiuni tratează electroterapia? 


Prin diversele sale forme de aplicare, electroterapia este o procedură utilă în toate tipurile de patologie. Astfel, se folosește cu succes în tratarea bolilor reumatismale cronice inflamatorii sau degenerative, a bolilor degenerative ale coloanei vertebrale şi sindroamele asociate – inclusiv lombosciatica, bolile articulare degenerative şi/sau posttraumatice ale centurilor şi membrelor, în bolile reumatismale abarticulare (muşchi, tendoane, fascii, sinovie, etc.), bolile nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite, leziuni traumatice şi sechelele lor) și în leziuni de neuron motor central (hemiplegii, paraplegii). 

Procedurile electrice adaptate sunt foarte utile ca terapie asociată în tratamentul complicaţiilor unor boli cronice ale aparatelor şi sistemelor, cum sunt cele cardiovasculare, respiratorii, digestive sau urinare. Respectiv, folosim procedurile de electroterapie în tratarea hipertensiunii arteriale, a insuficienţei veno-limfatice, a insuficienţei respiratorii, a bronhopneumopatiei cronice, astmului bronşic, litiazelor, colecistopatiilor cronice, colitelor cronice.

Ce fel de efecte are?


Electroterapia are efect analgezic, antiedematos, miorelaxant, reglator al circulaţiei sanguine, reparator al ţesutului osos și cartilaginos.

Ce reprezintă terapia cu curenți diadinamici / interferențiali și în ce afecțiuni este recomandată?


Curenţii diadinamici reprezintă una dintre cele mai comune dispozitive de electroterapie, care utilizează un curent scăzut, cu unde de joasă frecvență, pentru efectul său analgezic și spasmolitic. Protocolul terapeutic este stabilit numai de medicul specialist în medicină fizică şi recuperare medicală.

Este recomandat ca procedură în tratarea bolilor aparatului locomotor, în reumatismul articular cât şi în cel abarticular, în traumatismele şi sechelele lor, în bolile neurologice, în bolile vasculare, în tulburările circulatorii periferice şi multe altele. Mai este recomandat în: dureri în spondilită anchilozantă, discopatie, boli degenerative comune, nevralgie şi sindroame de compresie, sindroame vasculare, condiţii post-traumatice, tulburări vegetative.

Ce reprezinta Termocuverta?


Terapia cu termocuvertă contribuie la remedierea unor probleme de sănătate, cum ar fi probleme articulare, artrite, probleme reumatismale, probleme ginecologice, etc și este, totodată, o soluție inovatoare de remodelare corporală.

Termocuverta are aspectul unui sac de dormit și este confecționată asemenea unei pături electrice. Este folosită în tratamentele din centrele de remodelare, iar principiul de funcționare se bazează pe căldura degajată, care dilată vasele de sânge, crește ritmul cardiac, îmbunătățește circulația sanguină și limfatică. Alte efecte includ îmbunătățirea și elasticitatea țesuturilor, o activitate mai bună la la nivel celular, scaderea în greutate și eliminarea celulitei.

Ce beneficii are Termocuverta ? 


Are un efect de relaxare, de îndepărtare a stresului și a anxietății. Temperatura ridicată din interiorul termocuvertei favorizează transpirația, iar toxinele din corp sunt eliminate cu mai multă ușurință, direct prin piele. Tonifierea musculaturii, remodelarea siluetei prin scaderea in centimetri, efectul hidratant și nutritiv asupra pielii, ameliorarea aspectului vergeturilor, activarea circulației periferice sunt alte câteva beneficii.

În ce constau terapiile cu ultrasunete / unde scurte / microunde? Ce afecțiuni ameliorează acestea?


Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul țesuturilor, asigurând o penetrare în profunzime a substanțelor antiinflamatoare sub forma de gel care, în funcție de doză, poate să facă o încălzire a țesuturilor tratate. Acest tratament de fizioterapie are efect decontracturant și de stimulare a circulației sanguine.

Terapia cu unde scurte este o metodă terapeutică ce presupune inducerea de curent electric de înaltă frecvență asupra țesuturilor corpului uman. Terapia cu unde scurte este utilizată în mod frecvent pentru afecțiuni care provoacă durere și spasme musculare, cum ar fi: entorse, bursite, tenosinovite, tensiuni musculare.

Terapia cu microunde este utilizată în special pentru a stimula circulația sângelui dar și pentru a îmbunătăți metabolismul, pielea, limfa, articulațiile.Terapia este utilizată cu succes pentru a trata patologii cum sunt durerile de spate sau de gât, artroza, contracturile musculare, traumatismele sportive, rupturile musculare sau încordările care afectează genunchii, coloana vertebrala, umerii, soldurile, mainile.

În ce constau terapiile de magnetodiaflux / laser termoterapie / ionizari ? Căror afecțiuni le sunt destinate? 


Magnetodiaflux, magnetoterapia, sau terapia cu magneți, reprezintă o metodă alternativă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii, cum sunt durerile articulare sau reumatismul, și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului.

LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației. Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii (fotonilor) să penetreze țesuturile și să interacționeze cu molecule diferite, restabilind funcția celulară normală. Lumina LASER-ului pătrunde în țesutul uman 8-15 mm. Indicații terapeutice LASER o includ în tratarea unor afecțiuni ca: fracturi, rupturi musculare, hematoame musculare, entorse, luxaţii, tendinite posttraumatice, axonotmesis, arsuri, ermatitele acneiforme, eczeme, herpes simplex, herpes zoster, psoriazis, ulcere varicoase, escare, plăgi, amigdalite, faringite, sinuzite, tinnitus, otite, artroze cu diverse localizări, oliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artroze.

Există contraindicații în cazul electroterapiei?


Electroterapia este contraindicată atunci când pacientul prezintă una dintre afecțiunile următoare: boală cardiovasculară decompensată, neoplazie, anumite afecțiuni dermatologice, implant metalic, TBC activ, peacemaker. De asemenea, electroterapia este contraindicată în timpul menstrelor și în sarcină

Cine sunt cei care ar trebui sa apeleze la electroterapie ?


Orice adult care suferă de dureri musculare sau articulare poate apela la electroterapie. Nu este recomandată copiilor, femeilor gravide sau persoanelor care au implantate în corp echipamente metalice sau electronice.

Electroterapia este o formă de tratament non-invazivă, al cărei scop este de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții. Prin tratamentele de recuperare medicală, se urmărește restabilirea capacităților funcționale pierdute din cauza traumei produse de un accident sau de boală. Programul de recuperare este întocmit de către medicul specialist  și este individualizat, adaptat vârstei pacientului.

Cate ședințe de electroterapie sunt recomandate? Se pot face în cadrul unui sejur de cazare și tratament la Afrodita Resort & Spa?


În funcție de perioada sejurului, numărul de zile de tratament este stabilit de catre medicul de recuperare. După consultația inițială, de obicei se recomandă 5-10 zile de electroterapie. pentru eficiența pe termen lung a tratamentului. Consult medical este efectuat de medicul primar recuperare, medicină fizică și balneologie.

***

Dacă am răspuns întrebărilor tale legate de ce este electroterapia, care sunt avantajele sale și afecțiunile pe care le adresează, și dacă te regăsești printre cei care au nevoie de un astfel de tratament medical, vino la Bacolux Afrodita Resort & Spa! 

Cazare de 4 stele în Băile Herculane, oferte de tratament, aqua gym pentru înfrumusețarea corpului în piscina interioară, accesul liber la saune, sală de fitness și eventualele plimbări prin împrejurimi completează pachetele de tratament din Herculum Spa, cel mai inovativ centru spa din SE Europei.

Copyright © 2024 Bacolux Hotels.