Despre saună: cum, când și de ce să faci saună

sauna cu fum

Herculum Spa este una dintre atracțiile Bacolux Afrodita Resort & SPA, de curând premiat la Termalia Awards: Best Mineral Spring Spa 2021. Zona de piscine și saune din cadrul spa-ului are acces liber pentru toți oaspeții cazați în cunoscutul hotel din Băile Herculane. În acest articol vom explora zona de sauna și vom prezenta indicațiile necesare pentru experiențe wellness desăvârșite în vacanța de iarnă, cu relaxare și purificare la Herculum Spa:
 

Sauna, terapia prin căldură și beneficiile sale

Mersul la saună este o practică întâlnită în special în țările nordice, fiind cunoscută și ca ”baia finlandeză”. Este o ”baie” fierbinte cu aer uscat (sauna uscată) sau cu aer cu o umiditate foarte mare (sauna umedă). Prin arderea de lemne cu esență aromată și încingerea pietrelor vulcanice peste care se toarnă apă și se picură uleiuri aromatice volatile, căldura, vaporii și aburii induc o stare de relaxare și eliberează endorfine. De curând, s-au inventat și saunele cu infraroșu. 

Indiferent de tipul de saună ales, efectele sunt aceleași: purificarea organismului de toxine prin transpirația abundentă, stimularea sistemului imunitar, îmbunătățirea circulației sângelui, relaxarea mușchilor, calmarea durerilor, eliminarea stresului. Sauna umedă are un extra beneficiu: decongestionarea căilor respiratorii datorită vaporilor emanați din uleiurile esențiale picurate în încăpere. 

Iarna este poate cel mai bun anotimp pentru a merge la saună, căci contrastul de temperatură dintre saună și aerul exterior are un efect revigorant asupra corpului. Nu doar nordicii practică mersul la saună; observându-se beneficiile pentru sănătate pe care sauna le aduce corpului uman, mai multe culturi au preluat acest ritual wellness întâlnit în special în hoteluri spa.

Herculum Spa din cadrul Bacolux Afrodita Resort & SPA dispune de două tipuri de saună și sunt bazate pe aromaterapie. Cele mai solicitate saune în sezonul rece, și nu numai, sunt saunele noastre Sauna Ierburile Afroditei și Sauna Hercule.

Sauna Hercule  cu un design inovator și unic în România, este o saună tradițională finlandeză, sauna cu fum (”smoke sauna”), în care, chiar în încăpere, arde lemnul de pin negru, o specie exotică de arbore întâlnită în Băile Herculane și în principal în zone mediteraneene;

Sauna Ierburile Afroditei – se folosește un amestec de plante terapeutice aromate, având un efect vindecător pentru minte și corp. Busuiocul, cimbrișorul, menta, dafinul, pinul, măghiranul, ienupărul roșu, roinița, rozmarinul, cimbrul, lavanda sunt câteva dintre ierburile utilizate la hotel spa-ul nostru.
 

Recomandări pentru sesiunile de saună

Experții noștri au făcut câteva recomandări legate de procedurile, pașii, ce este și ce nu este recomandat pentru a face sauna.
 

De ce este eficientă sauna pentru sănătate?

Teoria emisă de către oamenii de știință este aceea că virusurilor le este greu să trăiască la o temperatură foarte ridicată, iar în acest mod sistemul imunitar se întărește și îi este mult mai ușor să facă față unei posibile viroze. Prin transpirația indusă de aerul cald din cabina de saună, corpul ajunge la o temperatura de 40 °C, ca și atunci când este prezentă febra, ceea ce obligă organismul să se apere împotriva agenților patogeni. 
 

Cine poate face și cui îi este recomandată sauna?

Sauna se recomandă în general oricărei persoane sănătoase sau fără afecțiuni grave. Cel mai bine este ca medicul personal să fie consultat în cazul unor afecțiuni și acesta să răspundă dacă sauna este potrivită pentru starea de sănătate a pacientului de care se îngrijește. De exemplu, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cardiace sau cele care au probleme cu tensiunea arterială ar trebui să evite sauna, din cauza căldurii extreme. De asemenea, persoanele care merg pentru prima oară la saună și simt că nu pot suporta căldura ar trebui să își asculte corpul și să nu forțeze acest tip de terapie wellness. În secțiunea wellness a spa-ului, folosirea facilităților se face pe proprie răspundere.

Cât ar trebui să dureze o ședință de saună? 

Timpul pentru o sesiune de saună este scurt, de maximum 20 minute. De fapt, primele şedinţe nu trebuie să depăşească zece minute și, în timp, perioada petrecută în saună poate creşte până la 15 minute. Dacă temperatura saunei este de 80°C – 90°C, timpul optim de utilizare este 10-15 minute. Evident, timpul petrecut în saună diferă de la persoană la persoană. Şedinţele de saună nu trebuie efectuate foarte des, iar oaspeților Bacolux Afrodita Resort & SPA le este recomandat un interval de tratament de maximum 2.00- 2.30 ore/zi, alternând cu înotul în piscină, după dușul făcut în prealabil. Programările la Herculum Spa se fac la recepția spa.
 

Cum se face accesul la circuitul de saune al Herculum? 

Capacitatea saunelor noastre este de 5-8 persoane, dar din pricina stării de urgență capacitatea se reduce la jumătate. În cultura noastră, utilizatorii saunei trebuie să-și protejeze zonele intime prin purtarea unui costum de baie. De asemenea, folosirea prosopului pentru a evita contactul direct cu băncile de șezut și alte suprafețe ale saunei este obligatorie, din motive de igienă. Spa-ul este un spațiu al relaxării, deci toți utilizatorii sunt rugați să respecte dreptul la liniște al fiecăruia. 
 

Alte recomandări? 

Este indicat să nu mănânci mult înainte de saună (un mediu de căldură extremă) și să te fi hidratat bine, căci prin transpirația abundentă corpul pierde nu numai toxine, ci și apă și săruri.
Foarte important: a nu se consuma alcool înainte de saună. În perioada sărbătorilor, în vacanța de Crăciun sau cea de Revelion 2022, când se ciocnesc mai multe pahare cu băuturi alcoolice la petreceri, dacă organismul tău se va resimți în următoarea zi, nu este recomandată sauna. Aceasta va avea efectul de a slăbi și mai mult corpul deshidratat, devenind periculoasă pentru sănătate.
 

Rămâi în formă, ai grijă de trupul tău și bucură-te de ultimul sejur al anului la Bacolux Afrodita Resort & SPA, Băile Herculane! Te așteptăm să vii cu cei dragi într-o vacanță de patru stele!

Copyright © 2022 Bacolux Hotels.