Băi galvanice pentru sănătate. Tratamente balneare la Băile Herculane 

bai galvanice

Băile galvanice sunt folosite în scopuri terapeutice, fac parte din istoria medicinei de recuperare și a terapiei fizice de mai multe decenii. Având numeroase beneficii pentru sănătate, au fost incluse în oferta terapeutica de la Herculum Spa.

Am discutat cu d-na doctor Larisa Madalina Baloi, medic specialist în medicină fizică și de reabilitare la Bacolux Afrodita Resort & Spa, pentru a afla mai multe detalii despre acest tip de tratament, aplicat în special în stațiuni balneare

Ce înseamnă “Băi galvanice”?

Băile galvanice reprezintă una dintre metodele cele mai utilizate în medicina de recuperare, ce combina efectul curentului continuu cu efectul termic al apei, având efect de reducere a durerii, stimulare a circulației precum și efect vasodilatator și trofic.

Ce tipuri de afecțiuni sau probleme medicale pot fi tratate cu succes prin terapia cu băi galvanice? Când este recomandată terapia cu băi galvanice?

Indicațiile băilor galvanice includ, în principal, afecțiuni precum nevralgiile, mialgiile, artralgia, paraliziile sau tulburările circulatorii. 

Se pot face aplicații 4 celulare, bicelulare, unicelulare sau tricelulare. Apa trebuie să aibă o temperatură între 34 si 38 grade C, deoarece la temperaturi mai joase se accentuează senzația neplăcută dată de trecerea curentului. 

Aplicațiile pot fi diferite în funcție de polaritate. Cele 4 celulare descendente (membrele superioare cu pol pozitiv și cele inferioare cu pol negativ) cresc aportul sanguin în terenul inferior, în timp ce aplicațiile ascendente cresc acest aport în terenul superior. (respectiv, cele la care membrele superioare au pol negativ și membrele inferioare au pol pozitiv).

Alte forme de aplicații pot fi cu membrele de pe partea dreapta la același semn, iar cele de pe partea stângă la semnul contrar, sau două membre la același semn și un membru la semnul contrar, sau un membru la polul pozitiv și alt membru la polul negativ.

Cum este selectată durata optimă a unei ședințe de terapie cu băi galvanice? 

Durata ședințelor este între 15 și 30 de minute.

Ce pregătiri trebuie să facă un pacient înainte de a urma terapia cu băi galvanice?

Înainte de a introduce pacientul în baia galvanică, personalul trebuie să verifice curentul la fiecare pol în parte. Pacientul, așezat pe scaun, va introduce mai întâi membrele inferioare în apa termală, astfel încât apa să ajungă până la genunchi, apoi membrele superioare, cu nivelul apei pînă la jumătatea brațului.

Există anumite contraindicații pentru terapia cu băi galvanice?

Ca și contraindicații, băile galvanice nu sunt recomandate în leziuni tegumentare, tumori maligne, boli decompensate, supurații, hipersensibilitate, boli hematologice, implanturi metalice, (de exemplu, pacemaker) sau boli infecțioase însoțite de febră.

Câte sesiuni de terapie cu băi galvanice sunt necesare?

Durata ședințelor se recomanda a fi între 5 și 10 ședințe, cu ritm de aplicare zilnic sau la două zile.

Cum pot pacienții să-și mențină rezultatele obținute în urma terapiei cu băi galvanice?

Pentru a menține efectul terapeutic al băilor galvanice, pacienții trebuie să evite expunerea la frig, umezeală, efort fizic, ridicare de greutăți, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni de la aplicarea terapiei cu băi galvanice. 

În concluzie, băile galvanice pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației în unele afecțiuni, datorită capacității lor de a stimula circulația sângelui și de a elibera endorfine, aceste analgezice naturale ale corpului. Crește fluxul sanguin către zonele afectate ale corpului, pentru vindecarea rănilor și furnizarea de nutrienți și oxigen țesuturilor.

Pot fi folosite în terapia de recuperare, îmbunătățesc funcția musculară și mobilitatea în urma leziunilor sau a intervențiilor chirurgicale, și pot, de asemenea, ajuta la relaxarea musculaturii și la reducerea stresului, cu un efect benefic asupra sănătății mentale și emoționale.

Cu toate acestea, este important să subliniem că băile galvanice nu sunt potrivite pentru toată lumea și nu sunt panaceu pentru toate afecțiunile. Trebuie administrate cu atenție sub supraveghere medicală și să fie parte a unui plan de tratament mai amplu. De aceea, este întotdeauna recomandabil să discutați cu un profesionist medical înainte de a recurge la băile galvanice sau la alte forme de electroterapie.

Cum beneficiezi de tratamente cu bai galvanice la Bacolux Afrodita Resort & Spa? 

Pentru a avea acces la aceste tratamente balneare, este necesar ca oaspeții noștri care au pachete balneare să obțină o recomandare scrisă de la medicul de familie și să prezinte cardul de sănătate. 

Îți sugerăm să faci o programare pentru o consultație cu medicul nostru specializat în tratamente balneare imediat după check-in, astfel încât să poți începe tratamentul încă din prima zi a șederii și să ți se personalizeze acesta în funcție de nevoile tale. 

Tratamentele cu băi galvanice sunt disponibile în cadrul centrului balnear Herculum Spa, situat la Bacolux Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane, și sunt oferite de luni până duminică între orele 08:00 și 16:00.

Copyright © 2022 Bacolux Hotels.